Fish head ( perap kan dgn air asam jawa selama 1-2jam utk hilangkan bau hanyir ikan )
Air utk sup
garam/sos ikan
sedikit Serbuk lada hitam & putih
bahan perasa ( optional )
daun ketumbar/sup
Bahan A ( potong kecil/hiris )
celery
bwg besar
carrot
halia
lengkuas
serai ( optional )
Bahan B
tomato
tofu
CARA2
1. didih kan air
2. slps air mendidih,masuk kan Bahan A.biar 20-30minit.
3. masuk Fish head & Bahan B
4. tmbh garam,serbuk lada putih & hitam, bahan perasa.didih selama 6-10 minit.
5. masukkan daun ketumbar, angkat & hidangkan
Note : klu suka sup rasa masam tmbh kan air asam jawa sedikit :-)
Air utk sup
garam/sos ikan
sedikit Serbuk lada hitam & putih
bahan perasa ( optional )
daun ketumbar/sup
Bahan A ( potong kecil/hiris )
celery
bwg besar
carrot
halia
lengkuas
serai ( optional )
Bahan B
tomato
tofu
CARA2
1. didih kan air
2. slps air mendidih,masuk kan Bahan A.biar 20-30minit.
3. masuk Fish head & Bahan B
4. tmbh garam,serbuk lada putih & hitam, bahan perasa.didih selama 6-10 minit.
5. masukkan daun ketumbar, angkat & hidangkan
Note : klu suka sup rasa masam tmbh kan air asam jawa sedikit :-)
No comments:
Post a Comment